Capsuni cataratori
Capsuni cataratori
Capsuni cataratori

BAVAREZA CU CAPSUNI

Ingrediente :

350 g zahar, 2 pahare de apa, 400 g de frisca, 500 g capsuni coapte, 8 foi de gelatina, 10 capsuni (pentru ornat)

Mod de preparare :

Mod de preparare

In paralel, se paseaza capsunii pana se obtine un piure subtire. Piureul de capsuni si siropul se amesteca si se fierb la foc mic. In momentul in care amestecul scade bine, se da la racit. Piureul racit se muta intr-un vas mic si se tine la frigider aproximativ o ora.

Dupa ce amestecul se incheaga, se scoate din frigider. Peste aceasta compozitie se toarna 250 g frisca si se amesteca. Totul se toarna intr-o forma si se pune la frigider. Se recomanda ca tava sa fie udata cu apa in prealabil.

Dupa ce se raceste compozitia, se scoate tava din frigider si se rastoarna. Pentru a o rasturna mai usor, se recomanda ca tava sa fie cufundata cateva secunde in apa calda, dupa ce este scoasa din frigider. Capsunii ramasi, impreuna cu 150 g frisca, se folosesc pentru ornat.

Cremsnit cu capsuni

Ingrediente :

Aluat: aluat congelat de foietaj - 400 g.
Crema: 4 linguri zahar, 400 g capsuni, 5 g gelatina (sau 3 foi), 2 plicuri zahar vanilat, 500 ml frisca.

Mod de preparare :

Aluatul: Se dezgheata aluatul, se intinde si se coace. Dupa ce se coace, se taie in patru parti egale.

Crema: Frisca se bate spuma cu cele doua plicuri de zahar vanilat. Gelatina se dizolva. Capsunii se zdrobesc, iar zaharul se pune peste acestia si se amesteca. Frisca, gelatina si capsunii se amesteca si se lasa in jur de doua ori sa se intareasca.

Foile se vor umple cu aceata crema si se vor presara cu zahar pudra. Ulterior, foile se orneaza cu frisca batuta, cu bucati de capsuni si se lasa 4 ore la frigider.

Sufleu de capsuni

Ingrediente :

250 g de capsuni bine coapte, 300 g zahar pudra, 100 g unt, 8 oua, 1 lingura faina

Mod de preparare :

Se spala capsunile, li se scot coditele si se fierb cu 100 g zahar, pana se obtine un gem legat care se lasa la racit.

Se freaca untul cu 200 g zahar, se inglobeaza in el galbenusurile amestecand dupa fiecare, apoi se pune faina, putin cate putin, se amesteca bine pana se obtine o crema. Se adauga gemul de capsuni in crema si se amesteca.

Se inglobeaza usor in crema albusurile batute spuma tare, amestecand cu lingura de sus in jos. Se toarna compozitia intr-o forma tapetata cu unt si faina, si se coace la foc potrivit timp de 25 de minute. Se scoate sufleul din cuptor si se serveste fierbinte.

Budinca de capsuni

Ingrediente :
1 kg capsuni bine coapte, 150 g gris, 2 1/2 pahare apa, 200 g zahar, 4 albusuri

Mod de preparare :

Se spala capsunile, se curata de codite si se trec prin sita.

Piureul rezultat se fierbe cu zaharul pana se ingroasa. Se fierbe laptele, se pune grisul in ploaie si dupa ce s-a fiert se lasa la racit.

Se amesteca rece cu pasta de fructe si cu albusurile batute spuma tare.

Se tapeteaza o forma, se toarna compozitia si se coace in cuptor, la foc potrivit, la bain-marin timp de 50 de minute.

Flan cu spuma de capsuni

Ingrediente :

Aluat frantuzesc: 250 g faina, 250 g unt, 1/2 pahar cu apa, lingurita de otet, 1 praf de sare

Spuma nefiarta: 5 albusuri, 250 g zahar tos, 200 g capsuni foarte coapte, zeama de 1/2 lamaie

Spuma fiarta: 5 albusuri, 250 g zahr tos, 200 g capsuni, 1/2 pahar apa

Mod de preparare :

Se prepara alutul frantuzesc din ingredientele indicate. Se amesteca faina cu apa si sarea. Se framanta repede si se obtine un aluat mai moale, care se aduna in forma de minge si se da la rece 20 de minute. Se intinde pe planseta o foaie de 1 cm grosime si in mijloc se pune untul presat, avand grija sa nu depaseasca marginile foii. Se intorc marginile aluatului peste unt, in forma de plic. Se acopera si se lasa la rece 10 minute. Se intinde o foaie mai mult lunga decat lata, avand grija sa nu iasa untul. Foaia se pliaza in trei si se intinde din nou. Se repeta operatia de patru ori, intinzand de fiecare data foaia in sens contrar. Dupa fiecare pliere, aluatul se lasa la rece 10 minute. Se coc astfel doua foi, timp de 30 de minute, care se pot umple cu spuma nefiarta sau cu spuma fiarta.

Spuma nefiarta: se spala capsunile, se curata si se zdrobesc cu furculita. Se bat albusurile spuma tare, se adauga treptat zaharul si caspunile si se bate in continuare, ca sa nu se lase spuma. Cand este gata, se stropeste cu zeama de lamaie, se amesteca usor si se aseaza intre foi. Se taie prajitura in patrate, cu un cutit foarte bine ascutit.

Spuma fiarta (poate fi pastrata 24 ore): se face intr-un ibric un sirop din apa cu zahar, care se fierbe pana se ingroasa. Se adauga in sirop capsunile zdrobite si se mai toarna peste ele siropul fierbinte, cate putin, si se mai bate pentru a nu se lasa spuma. Se pune spuma intre foi si se taie prajitura ca mai sus.

Salata de capsuni

Ingrediente :

Sirop: 250 g zahar tos, 1 pahar vin rosu, zeama de la 1/2 lamaie, 200 g frisca

Mod de preparare :
Se spala capsunile si se curata.
Se face un sirop din vin, zahar si zeama de lamaie si se fierbe pana se leaga putin. Siropul caldut se toarna peste capsunile puse intr-un castron. Se amesteca usor, se da la rece.
Se serveste cu frisca sau cu frunze de menta.

Prajitura cu capsuni

Ingrediente :
Aluat: 1 pahar de faina, 1 lingura zahar, 2 linguri de unt, 1 praf de bicarbonat, 1 ou, 1/2 pahar de smanatana.
Umplutura: 1/2 kg capsuni.
Crema: 3 oua intregi, 1 pahar zahar, 1/2 pahar de smantana

Mod de preparare :

Capsunile se spala si se lasa la scurs o jumatate de ora intr-o sita.

Se pun intr-un vas faina, untul taiat bucatele, zaharul , oul si bicarbonatul desfacut in putina apa. Se amesteca si se subtiaza cu smantana. Se amesteca si se framanta putin un aluat care se pune in tava pentru cuptor si se intinde, presandu-l cu mana, in asa fel incat sa depaseasca putin marginile tavii. Se repartizeaza capsunile, egal, deasupra aluatului.

Se face crema frecand ouale cu zaharul si smanatana si se toarna in tava, peste aluat. Se intorc marginile aluatului peste umplutura. Se pune tava in cuptor si se coace la foc moderat timp de 45 de minute.

Paleuri cu capsuni

Ingrediente :
Aluat: 250 g faina, 1 pachetel drodjdie uscata, 1 praf de sare, 6 linguri de unt, 1 pahar de lapte, 2 galbenusuri.
Garnitura: 500 g capsuni, 1 pahar de frisca, sucul de la 1 lamaie

Se pune faina intr-un vas, se face in mijloc o adancitura in care se pun drojdia, sarea si untul inmuiat. Se amesteca bine ingredientele si apoi se inglobeaza galbenusurile, pe rand, si se adauga rece. Se amesteca bine pana se obtine un aluat care se poate lua cu lingura. In tava bine tapetata, se pune aluatul cu lingura in mici gramajoare, cu spatiu intre ele, ca sa poata creste. Se pune tava in cupotorul cald, la focul potrivit timp de 10-15 minute. Cand se rumenesc si li se ridica marginile, paleurile sunt gata. Se scot repede din tava si se lasa la racit. Cu doua treimi din paleuri se face pe un platou o coronita. Se pun in mijloc capsunile, taiate in doua, asezate cu partea plata spre interior. Se acopera cu o alta coronita de paleuri. Se orneaza deasupra cu frisca.

Jeleu de capsuni

Ingrediente :
1 pahar de suc de capsuni (de la 1 kg capsuni foarte coapte), 150 g zahar, 8 foi gelatina, 1 pahar cu apa, 1/2 lamaie, 250 g frisca.

Se dizolva intr-un vas zaharul cu apa, se pune vasul pe foc si se fierbe, pana se leaga siropul. Foile de gelatina se inmoaie in 2 linguri de apa, se pun in sirop si se lasa sa fiarba 5 minute, pana se topeste gelatina. Se spala capsunile, se pun intr-un vas si se fierb, la foc mic, amestecand mereu pana se obtine un piure subtire. Se strecoara piureul prin tifon si se obtine un pahar de suc. Se lasa sucul de capsuni sa se limpezeasca, apoi se amesteca cu siropul si zeama de lamaie. Se pune cratita pe foc si se fierbe siropul, pe foc moale, luandu-se mereu spuma, pana se ingroasa compozitia. Se umplu cupele cu jeleu, pana pe jumatate, se lasa la racit si se pun in frigider. Cand jeleul s-a intarit se pun cateva capsuni intregi deasupra si se toarna un alt strat de sirop. Se pun din nou cupele la rece pentru a se intari tot jeleul. Inainte de a servi, se inmoaie cupele cateva secunde in apa clocotita si se rastoarna pe un platou. Se decoreaza jeleul cu capsuni si cu frisca.

Galuste cu capsuni

Ingrediente :
Aluat: 300 ml lapte, 30 g unt (margarina), 160 g faina, 1 ou, putina sare, circa 10 capsuni frumoase.
Pesmetul rumenit: 200 g pesmet alb, 4 linguri zahar tos, 100 g unt (margarina), putina scortisoara macinata fin si zahar pudra.

Se aduc la fiert laptele cu unt si sare. Se adauga faina, amastecand pe foc pana se desprinde aluatul de pe oala. Se lasa un pic sa se mai raceasca si se adauga oul, amestecandu-l bine in aluat. Se lasa 10 minute. Intre timp, intr-o oala mare se pune apa cu sare la fiert, se spala capsunile si se lasa la uscat pe un prosop de bucatarie. Cu mainile ude, se intainde aluat pe podul palmei, se asaza o capsuna in mijloc, se impatureste si se modeleaza galustele, presand usor si invartind aluatul intre palme. Se introduc toate galustele dintr-o data in apa care clocoteste si se fierb usor 10 minute. Intr-o craticioara se incinge restul de unt, se adauga pesmetul si zaharul tos. Se rumeneste usor pesmetul, amestecand mereu, pentru a evita caramelizarea. Se scot galustele cu lingura de spuma din apa in care au fiert si se tavalesc prin pesmetul rumenit. Se asaza pe un platou si deasupra se presara pesmetul ramas. Se pudreaza usor cu zahar pudra si praf de scortisoara.

Garantie

Veti primi capsunii intr-un ambalaj care mentine prospetimea cu o garantie totala de 90 de zile fara risc.

100% satisfacut sau rambursat.

Daca nu obtineti rezultatele asteptate, returnati capsunii si va vom rambursa integral valoarea comenzii dvs. fara nicio discutie.