Capsuni cataratori
Capsuni cataratori
Capsuni cataratori

Nu trebuie sa aveti experienta in gradinarit sau mult timp la dispozitie pentru a cultiva capsunii cataratori. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile de mai jos:

Pregatirea plantelor

Se recomanda sadirea plantelor in maxim 2-3 zile de la primirea lor. Este posibila pastrarea lor pana la 10 zile, daca este necesar, la o temperatura intre 1 si 5 grade Celsius, in ambalajul de plastic. Se recomanda tunderea radacinilor la o lungime de 5-6 cm si asezarea plantelor intr-un vas cu apa timp de 10 minute, maxim 15 minute inainte de plantare.

Plantarea

Pot fi plantati in camp deschis, in gradini (chiar si sub forma de bordura, gard viu sau bolta) sau in casa (pe terasa sau pe balcon).
Pentru sustinerea plantei se pot folosi spaliere sau araci.
Se recomanda plantarea capsunilor pe terenuri pe care in anii anteriori au fost culturi ce s-au recoltat devreme, care au lasat terenul curat de buruieni si care nu au avut boli comune cu capsunii. Este important sa evitati sadirea capsunilor pe locurile unde au fost cultivate in ultimii 2-3 ani rosii, cartofi, ardei sau vinete.
In momentul plantarii este necesar ca solul sa fie suficient de umed (daca solul este uscat se recomanda irigarea lui). Utilizati un pamant fertil, afanat, bine drenat si bogat in materii organice cu un pH neutru sau alcalin. Se vor evita terenurile pe care stagneaza apa deoarece este o planta cu sistemul radicular superficial si poate putrezi.

Operatia de plantare consta in:

  • saparea unei gropi mici;
  • introducerea plantei in groapa;
  • strangerea radacinilor pe intreaga lor lungime (pentru a veni in contact cu pamintul, nu numai la suprafata).

Capsunii se planteaza la un interval de 50 cm. Radacina trebuie sa fie complet ingropata. Adancimea de plantare se stabileste astfel ca mugurul central sa se afle la nivelul solului, fara a fi acoperit cu pamant. Cand plantarea este superficiala exista riscul ca plantele sa sufere de frig si seceta, iar in cazul plantarii prea adanci, lastarii nu pornesc in crestere sau vegeteaza anevoios.

Irigarea

Irigarea este indispensabila in urmatoarele perioade:

  • inainte de inflorire;
  • la inceputul formarii fructelor;
  • in timpul maturarii fructelor;
  • dupa rodire

Nu se recomanda irigarea in timpul infloririi, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea fructelor. Daca solul este usor si permeabil, se foloseste mai multa apa in mai putine reprize, iar in cazul in care solul este mai greu, mai putin permeabil, irigarea se face utilizand mai putina apa, in mai multe reprize. Cel mai bine este ca plantele sa fie udate dimineata, in timpul primaverii, si seara, in timpul verii

Fertilizarea

Capsunii cataratori sunt sensibili la excesul de salinitate care poate produce arsuri ale radacinilor. Dupa 3 saptamani de la plantare se recomanda fertilizarea regulata (1-2g/l la fiecare udare) cu un ingrasamant cu actiune intarziata.

Renovarea culturii

Dupa recoltarea ultimelor fructe, resturile vegetale se scot din cultura. Prin aceasta lucrare, plantele se degajeaza de toate frunzele imbatranite, infectate si infestate, de agenti patogeni si de daunatorii care nu au mai fost tratati.

Multiplicarea culturii

Multiplicarea culturii se face toamna, prin divizarea plantelor (stolonare).

Protectie fitosanitara

Controlati plantele in mod regulat pentru a verifica eventuala aparitie a puricilor, paianjenilor sau alti daunatori. In acest caz, folositi solutii sau spray-uri de uz fitosanitar.

Alte lucrari de ingrijire a culturii

Pe parcursul perioadelor de repaus, cand temperatura scade sub -5 grade C, plantele se acopera cu paie, frunze uscate, rumegus, asezate intr-un strat subtire. De asemenea, se pot folosi aceleasi materiale si pentru acoperirea solului din jurul plantelor, in timpul perioadelor mai secetoase pentru a se pastra umiditatea.

Usor de cultivat

Capsunii dvs. sunt livrati in ambalaj care le pastreaza prospetimea.

Tineti radacinile capsunilor intr-o galeata de apa timp de 15 minute inainte de a le planta.

Sapati o groapa de 15 cm latime si 20 cm adancime. Fixati planta prin intinderea radacinilor si plasarea gulerului (jonctiunea dintre radacini si lastari) chiar deasupra nivelului solului. Umpleti din nou cu pamant fin amestecat cu pamant de flori, neteziti si udati.

Capsunul dvs. se prinde si creste, trebuie doar sa urmariti udarea in timpul primului sezon, mai ales pe vreme uscata si sa recoltati capsunii pe parcurs.

Garantie

Veti primi capsunii intr-un ambalaj care mentine prospetimea cu o garantie totala de 90 de zile fara risc.

100% satisfacut sau rambursat.

Daca nu obtineti rezultatele asteptate, returnati capsunii si va vom rambursa integral valoarea comenzii dvs. fara nicio discutie.